Tegenwoordig komen we in de praktijk tot de vaststelling dat zeer veel bedrijven ervoor kiezen om een speciale samenwerkingsovereenkomst op te laten stellen. Voor een dergelijke overeenkomst geldt dat ze als zeer interessant wordt bestempeld omdat ze het mogelijk maakt om bepaalde regels vast te laten leggen wanneer er bepaalde investeringen of samenwerkingsverbanden worden afgesloten. Het opstellen van zo’n document kan ontzettend belangrijk zijn omdat er op die manier voor wordt gezorgd dat alle “spelregels” voor de samenwerking vastliggen. Wil jij graag meer te weten komen over dit document en de inhoud waarover ze dient te beschikken? Dan is het alvast zeker de moeite waard om nog even verder de onderstaande informatie door te nemen.
Wat is het nut van zo’n samenwerkingsovereenkomst?
Het is in de praktijk altijd een uitstekende keuze om een samenwerkingsovereenkomst op te laten stellen wanneer twee of meerdere partijen ervoor kiezen om een samenwerking aan te gaan. Voor deze overeenkomst geldt dat ze een samenwerking tussen bedrijven formeel maakt. Bovendien zorgt ze er in de praktijk ook voor dat beide partijen rechten ontlenen aan elkaars prestaties. Wanneer er op voorhand duidelijke afspraken worden gemaakt kan de kans op een probleem sterk worden gereduceerd. Dit zal er in de praktijk niet alleen voor zorgen dat er heel wat kosten bespaard kunnen worden, dat geldt ook zeker voor tijd en negatieve energie.
Hoe de samenwerking voorbereiden?
Wanneer er een bepaalde samenwerking wordt aangegaan spreekt het voor zich dat er ook bepaalde voorwaarden voor die samenwerking zullen moeten worden bepaald. Wat deze voorwaarden betreft kan je er rekening mee houden dat deze schriftelijk dienen te worden vastgelegd zodat er daar later geen discussie over kan ontstaan. In ieder geval, voor het voorbereiden van de samenwerking is het zeer belangrijk dat er wordt beschreven op welke manier de samenwerking zal worden aangegaan evenals welke verplichtingen er daar precies aan verbonden zijn. Dit is ontzettend belangrijk.
Bij het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst is het niet alleen van belang om te definiëren wat er allemaal onder de samenwerking valt. Daarnaast dient er namelijk eveneens stil te worden gestaan bij hetgeen wat niet onder de samenwerking valt. Alleen wanneer ook dit duidelijk wordt aangehaald kunnen mogelijke problemen in de toekomst worden voorkomen. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, het opstellen van een samenwerkingscontract gaat gepaard met een aantal niet onbelangrijke voorwaarden waar je beslist bij stil zal willen blijven staan.
Wat wanneer de overeenkomst niet wordt nageleefd?
In een samenwerkingsovereenkomst worden tal van verschillende bepalingen opgenomen. Eén van deze bepalingen heeft betrekking tot hetgeen er gebeurt wanneer de gemaakte afspraken niet worden nagekomen door één van de betrokken partijen. Wanneer dit gebeurt is het zo dat er terug kan worden gegrepen naar de overeengekomen bepalingen zoals deze staan opgenomen in de overeenkomst welke werd afgesloten. Vaak is er daarbij namelijk sprake van een speciale boeteclausule. Let op, welke stappen er in dit geval ondernomen kunnen worden is sterk afhankelijk van de inhoud van het contract. Het is dan ook van cruciaal belang om hier op voorhand even grondig bij stil te blijven staan. Als bepaalde zaken niet correct in de samenwerkingsovereenkomst werden opgenomen kan er daar immers uiteraard niet op teruggevallen worden. Dit is absoluut zeer belangrijk om bij stil te blijven staan. Net als bij het een arbeidscontract kun je maar beter zeer nauwkeurig zijn bij het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst.